اخلال در سخنرانی حسن روحانی در مراسم بزرگداشت بیست و ششمین سالگرد درگذشت آیت الله خمینی، رویدادی مهم بود. اهمیت این رویداد با توجه به تکرار شعار های هشدار دهنده به وی در جریان سخنرانی رهبری بیشتر شد. در جریان سخنرانی روحانی عده ای بلند شدند و شعار هایی از قبیل « مرگ بر منافق» و «مرگ بر آمریکا» سر دادند. سخنرانی روحانی چندبار قطع شد وی بر خلاف رویه متعارفش برخوردی محتطانه و محافظه کارانه انجام داد و با گفتن متشکریم خواستار اتحاد همه نیرو های نظام شد. در حالی که روحانی در سخنرانی های پیشینش جملات تندی علیه گروه های فشار و اصول گرایان افراطی بر زبان می آورد.
تکرار تحرک گروه های فشار در مراسم بزرگداشت آیت الله خمینی ( تعریض به حسن خمینی ، احمدی نژاد و روحانی) تبدیل به سنت رفتاری شده است. امسال در جریان سخنرانی حسن خمینی نیز این گروه شعار سر دادند که این همه لشگر آمده به عشق رهبر آمده و او نیز با تایید شعار آنها گفت حقیقتا همین طور است. در سخنرانی رهبری وقتی وی در خصوص توطئههاى تفرقهافکن مذهبی و قومیتی صحبت کرد، نیز عده ای بلند شدند و حسن روحانی را با شعار دولت تدبیر ما، بصیرت بصیرت” خطاب قرار دادند. واکنش رئیس جمهور خنده به آنها بود.
البته درمراسم سال گذشته بزرگداشت درگذشت آیت الله خمینی نیز وقتی حسن روحانی در حال سخن گفتن از دیپلمات ها و مذاکره کنندگان ایران در مذاکرات هسته ای و حفظ حقوق هسته ای کشور بود با شعارهای پی در پی ” انرژی هسته ای حق مسلم ما است” روبرو شد. اما روحانی پس از وقفه ای کوتاه، در مواجهه با شعارهای این افراد که قطع نمی شد، صدای خود را بالاتر برد و گفت: «بی تردید انرژی هسته حق مسلم است. بیتردید صلح و ثبات حق مسلم ماست. بیتردید پیشرفت و توسعه حق مسلم ماست. بیتردید علم و دانش حق مسلم ماست. بیتردید نفوذ در منطقه و جهان حق مسلم ماست. بیتردید وحدت و اتحاد و برادری حق مسلم ملت ایران است.»
اگرچه اخباری منتشر شده است که برخی از اخلال گران بازداشت شده اند و نقدی رئیس سازمان بسیج به انتقاد از شعار دهندگان و ضرورت رعایت حرمت سخنرانان در مراسم آیت الله خمینی پرداخت، اما تکرار این رفتار ها ( اخلال در و بخصوص در جریان سخنرانی خامنه ای نشان می دهد که نمی توان این رفتار ها را خودسرانه دانست و بخش مهمی از قدرت پشتوانه و سازمان دهنده اصلی این برخورد ها است.
آیت الله محسن غرویان در خصوص تحرکات گروه های فشار در مراسم یاد شده گفته است:
« به نظرم این افراد خیلی چشمگیر نبودند؛ یک تعداد اندکی بودند که از قبل برنامه ریزی شده در این مراسم حاضر شده و در صفهای اول نشسته بودند.» او در ادامه با سازمان یافته بودن حرکت فوق اظهار داشت: « برخی با یونیفرم خاص حاشیه سازان را هدایت میکردند که صورت خوبی نداشت و بسیاری از این قضیه گلایه مند بودند.»
تکرار اخلال در مراسم بعد ازماجرای حمله به علی مطهری و همچنین جلوگیری از سخنرانی بعضی از اصلاح طلبان و مدافعان دولت اعتدال نشان می دهد گروه های فشار به بخش مسلط قدرت متصل هستند. در غیر این صورت جسارت اقدام را پیدا نمی کردند. درحال حاضر محاکمه قضائی حمله کنندگان به علی مطهری در جریان است ولی هنوز به فرجام مشخصی نرسیده است. سال ها از حمله به علی لاریجانی در قم می گذرد اما مسببان و عاملان به مجازات نرسیدند و نوع فعالیت آنها در مقاطع زمانی دیگر تکرار شده است.
قدرت نمایی گروه های فشار با هدف ارسال پیام مستقیم به حسن روحانی صورت گرفت تا بداند پیگیری حوادث شیراز و برخورد با گروه هایی که در صدد محدود کردن حوزه فعالیت های سیاسی انتقادی هستند ،ره به جایی نمی برد. آنها نه تنها عقب نمی نشینند بلکه سطح حملات خود را گسترش داده و خود روحانی را هدف قرار می دهند. با توجه به نزدیک شدن به انتخابات های مجلس و خبرگان می توان پیشبینی کرد که تنش بین گروه های فشار و دولت روحانی افزایش یابد.
شعار دهندگان حسن روحانی را به نفاق متهم کردند و همچنین با دعوت وی به بصیرت نسبت به تبعات فاصله گرفتن وی از خطوط مورد نظر رهبری هشدار دادند. اگر چه عده ای از نمایندگان مجلس و مسئولان دولتی به دنبال برخورد با این گروه و شناسایی دست های پشت پرده هستند، اما بعید است این تلاش ها به صورت رسمی به جایی برسد. در سطح ظاهری و رسمی گروه های فشار حمایتی ندارند اما مخالفت ها یا صوری است و بخشی از طراحی سناریو ها است و یا توان بازدارندگی ندارند.
استفاده از فعالیت های ایذائی و میدانی نیرو های شبه دولتی وطرح آنها به عنوان نیروی ها مردمی روش همیشگی و در عین حال موثر حکومت برای کنترل عرصه عمومی بوده است. این جریان که مسئولیت رسمی ندارد و در اعمال خشونت نیز محدودیتی ندارد با داشتن مصونیت امنیتی و قضائی فضای ارعاب و وحشت را برقرار نموده و نیرو های منتقد را مهار سازند.
روحانی در نیمه دوم ریاست جمهوری اش کار سخت تری در مواجهه با گروه های فشار خواهد داشت. فرجام کشمکش بین دولت اعتدال و گروه های فشار از متغیر های مهم در تداوم حمایت و یا روی گردانی ان دسته از رای دهندگان به روحانی خواهد داشت که از منظر گشایش های سیاسی وفرهنگی به وی را انتخاب کردند.