سید علی خامنه ای سخنرانی اش در ارتباط با سالگرد قیام ۱۹ دی را به موضوع انتخابات ریاست جمهوری یازدهم اختصاص داد. وی در این سخنرانی که در دیدار با جمعی از مردم قم بیان شد ضمن تاکید بر اتکاء جمهوری اسلامی به نصرت الهی ، بر نقشه ها و برنامه های مستمر و پایان ناپذیر دشمنان مانور داد.
اما محور اصلی سخنان وی هشدار پیرامون انتخابات سال۱۳۹۲ بود تا به زعم او دشمنان از این انتخابات بهره برداری نکنند. رهبری از مسئولان ، مطبوعات و پایگاه های اینترنتی خواست تا هوشیاری ملی برای درک اهداف و طرحهای دشمن را اولویت نخست خود قرار دهند و از طرح مسائل فرعی و نادرست پرهیز نمایند. بیان این اظهارات شش ماه پیش از انتخابات بیانگر نگرانی های وی از فضایی است که در انتخابات پیشرو ممکن است پیش آید. شبح انتخابات ۱۳۸۸ و تبدیل آن به بزرگترین چالش نظام سیاسی و رهبری آن، هنوز او را هراسان می سازد.
رهبری تمامی دیدگاه های منتقد و خارج از خواست جریان حاکم در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم را به دشمن و نیرو های خارجی منتسب کرد. سخنان وی ضمن اینکه حالت هشدار گونه داشت ،جنبه مجرمانه و ضد امنیتی به نظراتی بخشید که مدیریت انتخابات پیشرو را به لحاظ فقدان آزادی و سلامت زیر سئوال می برند و خواهان تغییراتی در نحوه برگزاری مرسوم انتخابات هستند.
در صحبت های وی کد هایی را می توان مشاهده کرد که سه جریان سیاسی کشور را مخاطب قرار داد .
نخست تلویحا نکاتی را به جریان احمدی نژاد گوشزد کرد. قصد وی از بیان اراده دشمن برای جلوگیری از برگزاری انتخابات و اشاره به تلاش ناکام مجلس ششم و دولت خاتمی در تعویق انتخابات مجلس هفتم ، تاکید بر این نکته بود که بهیچوجه اخلال در اجرای انتخابات را تحمل نخواهد کرد. شکاف موجود بین حلقه احمدی نژاد و اصول گرایان ممکن است دولت را برای رفع مزاحمت در مسیر عبور موفقیت آمیز کاندیدای مورد نظر از فیلتر شورای نگهبان ، به سمت استفاده از اهرم تعویق و یا تعلیق اجرای انتخابات سوق دهد. از اینرو خامنه ای می کوشد تا در برابر این اقدام احتمالی احمدی نژاد بازدارندگی ایجاد نماید.
وی همچنین مسئولین اجرایی را به رعایت امانت و پاک دستی در مدیریت انتخابات دعوت کرد. البته او بار دیگر جمهوری اسلامی را از تقلب و تخلف در انتخابات تبرئه کرد. اما به شکل بی سابقه ای بر اهمیت سلامت انتخابات مانور داد. امری که قبلا از سوی او و هوادارانش ، اقدامی ضد انقلابی و تضعیف کننده نظام محسوب می شد. این تذکر نیز یادآوری به جریان احمدی نژاد است تا از ابزار دست اندازی در صندوق های رای و به جریان انداختن انتخابات در مسیری غیر طبیعی خودداری نمایند.
اما وی بار دیگر اصلاح طلبان و حلقه هاشمی رفسنجانی را مورد حمله قرار داد تا انتخابات آزاد را درخواست نکنند. امری که به زعم وی همیشه در انتخابات ها وجود داشته و طرح آن القاء دشمن است. موضعگیری خامنه ای بار دیگر بن بست و مسیر مسدود پیش روی اصلاح طلبان و نزدیکان هاشمی رفسنجانی برای شرکت در انتخابات را آشکار ساخت. خامنه ای همگان و از جمله اصلاح طلبان را به تبعیت از راهکار های قانونی یعنی تصمیمات شورای نگهبان و وزارت کشور دعوت نمود بدون اینکه متذکر شود که قانون ابزار دست حاکمیت قرار گرفته است و در اصل اشاره وی به قانون ، فرمان و اراده وی و زیر مجموعه تحت امرش است. او با اشاره به تجربه سال ۱۳۸۸ رهبران نمادین جنبش سبز را متهم ساخت که ” برای مردم و کشور مزاحمت و ضرر بوجود آوردند و برای خودشان نیز در زمین و در ملاء اعلی، اسباب سرشکستگی و بدبختی فراهم کردند”. بنابراین این یاد آوری و حمله سنگین تهدیدی است برای اصلاح طلبان که در صدد ایجاد چالش برای برنامه حاکمیت در انتخابات ریاست جمهوری نباشند.
او همچنین هر گونه بیان نارضایتی سیاسی ، اقتصادی و امنیتی را نیز نقشه دشمن به حساب آورد که “در ایام انتخابات ممکن است عده ای بوجود آوردند با حادثه ای یا ماجرایی اقتصادی، سیاسی یا امنیتی سر مردم را به چیزهای دیگری گرم کنند ” از اینرو انتساب مواضع اصلاح طلبان و اعتراضات احتمالی ،به خواست و القاء دشمنان توجیه کننده برخورد حذفی با این جریان است. از این سخنان می توان نتیجه گرفت نظام سیاسی بر تصمیم خود مصر است تا اجازه مشارکت موثر در انتخابات به اصلاح طلب ها را ندهد.
مخاطب نهایی اظهارات خامنه ای اصول گرایان منتقد وضع موجود بودند. این نیرو ها که بخش میانه رو و سنتی اصول گرایان را تشکیل می دهند می خواهند نتیجه انتخابات سال۱۳۹۲ بازگشت نظام به مسیر قبل از سال ۱۳۸۴ باشد. خامنه ای به آنها هشدار داد که دامنه انتقاد از وضع موجود را کاهش دهند و با طرح سئوال پیرامون صلاحیت ها و یا سلامت انتخابات باعث مایوس شدن مردم نشوند.
بدینترتیب خامنه ای می کوشد تا فضای انتخابات را در مسیر دلخواه خود مدیریت کرده و چالش ها را مهار سازد. او همچنین تاکید کرد کسانی کاندیدا شوند که اولا قانون اساسی را قبول داشته و ثانیا دارای توان بالا در مدیریت اجرایی بوده و کار اجرائی را بلد باشند .
ماه های آینده نشان خواهد داد که اوضاع بر وفق مراد رهبری پیش خواهد رفت یا اینکه وی با چالش های تازه ای مواجه خواهد گشت. برگزاری انتخابات امن و با مشارکت بالا در کنار گزینش فردی وفادار ، مطیع و پایبند به گفتمان اصول گرایی و عدم وقوع اعتراضات خیابانی انتظارات وی از انتخابات پیش رو هستند.