انتخابات پارلمانی اسرائیل تا حدی زیادی با شگفتی همراه شد. حزب حاکم اگر چه مطابق پیشبینی ها حائز بیشترین آراء شد. ولی تعداد کرسی های بدست آورده به نحو چشمگیری کمتر از برآورد ها و شمار کنونی کرسی های ائتلاف حزب لیکود و” اسرائیل بیتنا” در کنست اسرائیل بود. ائتلاف توانست ۳۱ کرسی از ۱۲۰ کرسی کل را بدست آورد که ۱۲ تا کمتر از دوره قبلی است.
پدیده این انتخابات حزب جدید التاسیس ” یش اتید ” بود. این حزب توسط “یائیر لبید” روزنامه نگار مشهور اسرائیلی تاسیس شد . دیدگاه های این حزب به راست میانه و لیبرالیسم محافظه کار نزدیک است. نکته جالب آن است که این حزب بعد از گذشت ده ماه از حیات خود توانست دومین بلوک برنده در پارلمان اسرائیل را از آن خود کند. امری که برای یک حزب نوپا موفقیت بزرگی است. یائیر لبید دبیر کل این حزب مدل جدیدی از کار حزبی را ارائه کرده است. کاندیدا ها و سیاست های کلی حزب باید به تایید نهائی وی برسد و آنگاه رسمیت پیدا خواهند کرد. رهبری وی در حزب برای دوره جدید و بعد از آن یعنی دوره های ۱۹ و ۲۰ کنست پیشاپیش تضمین شده است. بدینترتیب وی مدلی از اقتدار گرایی و فرد محوری را در نظام دموکراسی ارائه داده است که بیشتر به مدل حکومت های فردی و پادشاهی شباهت دارد.
ظهور شگفت انگیز وی در عرصه سیاسی از جنبه ای ، قدرت شبکه اجتماعی مجازی فیس بوک در سیاست را نیز آشکار می سازد. زیرا وی از مصاحبه مطبوعاتی گریزان است و خیلی کم با رسانه های تصویری و نوشتاری صحبت می کند . او بیشتر از طریق صفحه اش در فیس بوک با مخاطبان و افکار عمومی ارتباط برقرار می نماید.
این روزنامه نگار جنگی و مجری تلوزیونی سابق اینک می کوشد با جدایی از روزنامه نگاری تغییراتی را در عرصه سیاسی اسرائیل پدید آورد. وعده های حزب ” یش اتید ” بیشتر بر سیاست داخلی اسرائیل متمرکز بود. برنامه های این حزب شامل تامین مسکن ارزان ، تغییر در شیوه حکمرانی ، کاهش امتیازات یهودیان اولترا ارتدوکس ، همگانی کردن خدمت سربازی ، کاهش تورم و گسترش رفاه و عدالت اجتماعی است. در عرصه سیاست خارجی ،لبید مواضع منسجمی اتخاذ نکرده است. در ایام رقابت های انتخاباتی وی بر تداوم مذاکرات با فلسطینی ها تاکید داشت. اما در عین حال در چند روز مانده به انتخابات ضمن زیر سئوال بردن قصد رهبران فلسطینی برای صلح اظهار داشت: « فکر نمی کنم فلسطینی ها واقعا دنبال صلح باشند. من کاری به قصد آنان ندارم و نمی خواهم یک خاورمیانه جدید درست شود. بلکه می خواهم از دست فلسطینی ها خلاص شویم . دیواری فلزی دور مرز ها بکشیم و اکثریت یهودی ساکن در زمین های اسرائیل را حفظ نمائیم» (۱) او همچنین به رهبران عرب هشدار داد که بیت المقدس متعلق به اسرائیل است و هیچ تصوری در خصوص تعلق بیت المقدس شرقی به فلسطینی ها نداشته باشند.
وی در خصوص ایران ضمن حمایت شدید از موضع نتانیاهو در مصاحبه با خبرگزاری رویترز چنین گفت: « اگر ما به نقطه غیر قابل بازگشت برسیم و معلوم شود که ایران در آستانه دستیابی به بمب اتمی است آنگاه اسرائیل حتما باید کاری انجام بدهد . باید تاسیسات هسته ای ایران بمباران شود » (۲)
“یائیر لبید” پس از پیروزی در جمع هوادارانش نتانیاهو را خطاب قرار داد تا یک دولت ائتلافی بزرگ تشکیل بدهد. این درخواست نمی تواند از سوی نخست وزیر اسرائیل نادیده گرفته شود.
اما اولویت ائتلاف برنده نتانیاهو و ” اسرائیل بیتنا” در حال حاضر جذب گروه های مذهبی افراطی اسرائیل نظیر “حزب شاس” و “حزب حبیت هایهودی” به رهبری ” نفتالی بنت” است. این دو حزب پیش بینی می شود هر کدام ۱۱ کرسی بدست آورده اند.
نتانیاهو پی از پیروزی در انتخابات اعلام کرد که سه اولویت دولت آینده ، مشارکت بیشتر اسرائیلی ها در ارتش ، تغییر در شیوه حکمرانی و ارزانی مسکن خواهد بود. “حزب یش آتید” شرط پیوستن به دولت ائتلافی را الغاء معافیت یهودیان اولترا ارتدوکس از خدمت سربازی اعلام کرده است. امری که دو حزب مذهبی دست راستی افراطی در برابر آن مقاومت می کنند. اما در عوض افکار عمومی اسرائیل از این طرح استقبال می نماید.
ترکیب جدید پارلمان اسرائیل از سیاست تهاجمی و سخت گیرانه در برابر جمهوری اسلامی دفاع می کند. نتانیاهو اگر چه رای کمتری آورد اما موقعیتش نسبت به گذشته بیشتر تثبیت شده است و جریان چپ و میانه در سیاست اسرائیل نیز نسبت به قبل ضعیف تر شده اند. در این شرایط حمله نظامی با هدف نابودی تاسیسات اتمی در ایران و ایجاد بازدارندگی در برابر برنامه اتمی جمهوری اسلامی بیش از گذشته در اسرائیل طرفدار دارد. اگرچه دشوار بتوان تصور کرد اسرائیل به صورت یکجانبه رویکرد نظامی را در دستور کار قرار دهد اما ترکیب جدید هیات حاکمه احتمال چنین برخوردی را بیشتر می نماید.
شرایط منطقه ، موفقیت فلسطینی ها در کسب عضویت ناظر سازمان ملل و تداوم جهت گیری تقابلی از سوی حکومت در مجموع باعث شده تا گرایش های تند رو در اسرائیل تقویت شوند. پسامد تحولات در افکار عمومی اسرائیل پیام روشنی برای مقامات تهران دارد که تهدید های نتانیاهو و افزایش فشار اسرائیل بر غرب را جدی بگیرند. شکیبایی و آستانه تحمل در اسرائیل برای توسعه قابلیت های فنی و بخصوص افزایش غلظت غنی سازی اورانیوم در ایران به نحو ملموسی در حال کاهش است.
نتانیاهو و همفکرانش در اسرائیل در واکنش به فشار های رو به تزاید جامعه جهانی در خصوص متوقف کردن شهرک سازی در کرانه باختری ، تاکید می کنند که خطر اصلی برنامه اتمی ایران است. این برخورد فضایی را مساعد می نماید تا کند کردن آهنگ شهرک سازی مشروط به موافقت غرب با مجازات های سنگین تر اقتصادی ، تعیین اولتیماتوم و یا حمله نظامی محدود به تاسیسات هسته ای ایران گردد. امری که اکثر کشور های عربی با آن مخالفت نخواهند کرد و چه بسا استقبال نیز می نمایند.
البته روسیه با درک بالا گرفتن امکان حمله نظامی ، به غرب و اسرائیل هشدار داد تا گزینه جنگ بر علیه ایران را در دستور کار نگذارند.
در مجموع نتیجه انتخابات پارلمانی اسرائیل ، حلقه فشار بر برنامه هسته ای جمهوری اسلامی و انزوای آن در جهان را تنگ تر می کند و چشم انداز تیره تری را پیش روی منازعه ایران- اسرائیل قرار می دهد.
منابع :
۱- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164389#.UQLG5idfByJ
۲- http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-21158464