روند تعیین استاندارها در دولت یازدهم کماکان با آهنگ کند جلو میرود. علی رغم گذشت صد روز از شروع به کار ریاست جمهوری روحانی هنوز ۱۰ استان کشور در حدود ۳۲ درصد توسط استاندارهای احمدی نژاد اداره میشوند. در ادامه مطلب قبلی به بررسی سوابق استاندارهایی که در ماه گذشته منصوب شدند پرداخته میشود.
استان گیلان
محمد علی نجفی به عنوان استاندار گیلان انتخاب شد. او تا پیش از این مشاور ترکان در سازمان مناطق آزاد کشور بود. وی متولد آستانه اشرفیه و دارای مدرک دکترای مدیریت استراتژیک است که سابقه معاونت طرح و برنامه و امور اقتصادی سازمان منطقه آزاد تجاری ــ صنعتی کیش و سرپرستی منطقه ویژه اقتصادی انزلی را در کارنامه کاری خود دارد.
از دیگر سوابق نجفی میتوان به مواردی چون عضو هیئت مدیره شرکت فولاد مبارکه اصفهان، عضو هیئت مدیره شرکت صنایع مس شهید باهنر، عضو هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت هلدینگ هتلهای پارس، عضو هیئت مدیره شرکت بورس بینالمللی نفت و گاز و پتروشیمی، رییس هیئت مدیره و مدیرعامل سازمان چای کشور، سرپرست شرکت عمران گیلان، معاون برنامهریزی و اداری مالی استانداری گیلان، رییس دانشگاه جامع علمیکاربردی گیلان، رییس هیئت مدیره اتحادیه مرکزی تعاون روستایی ایران و مدیرکل تعاون روستایی استان گیلان اشاره کرد.
او از چهرههای تکنوکرات است. فعالی سیاسی نیست و به هیچیک از گروههای سیاسی وابستگی تشکیلاتی ندارد اما به جمع اصلاحطلبان تعلق دارد. همچنین سابقه فعالیت قبلی در استاندار گیلان نیز دارد. اما در سالیان اخیر در منطقه آزاد کار میکرد.
استان آذربایجان شرقی
اسماعیل جبارزاده در راس استانداری آذربایجان شرقی قرار گرفت. او متولد شهر خوی و از نیروهای بومی است. جبارزاده عضو حزب کارگزاران سازندگی و از چهرههای شاخص در اصلاحطلبان حد وسط است. نقطه عزیمت فعالیتهای او سپاه تبریز است. بعدها از دانشگاه تبریز در رشته علوم آزمایشگاهی مدرک دکتری گرفت و در حال حاضر عضو هیات علمی دانشکده پزشکی دانشگاه تبریز است. جبارزاده از «جانبازان» جنگ نیز است. جبارزاده در مجالس چهارم، پنجم، ششم و هفتم نماینده تبریز در مجلس بود. در مجلس ششم جبارزاده عضو در هیات رییسه عضویت داشت. جبارزاده جزو بخش میانی کارگزاران است و صلاحیت وی در مجلس هفتم تایید شد. وجهه سیاسی جبارزاده پررنگ است.
استان یزد
سید محمد میرمحمدی با حکم رحمانی فضلی استاندار یزد شد. وی متولد شهر اردکان و از نیروهای بومی است. میر محمدی نزدیک به عیسی کلانتری است و قبل از استاندار شدن قائم مقام خانه کشاورز بود. او دارای مدرک فوق لیسانس در رشته مدیریت دولتی است و از دانشگاه تهران مدرک مهندسی منابع طبیعی گرفته است. میر محمدی در سالهای آخر حکومت شاه در فعالیتهای دانشجویی فعال بود و به مدت سه ماه نیز در زندان گذراند. بعد از انقلاب فعالیتهای مدیریتیاش را از بنیاد مستضعفان شروع کرد. در سوابق وی مواردی چون معاونت بهره برداری و صنایع چوب سازمان جنگلها و مراتع کشور، معاون وزیر کشاورزی و رییس سازمان جنگلها و مراتع کشور، رییس موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، معاون وزیر کشاورزی در امور شیلات و آبزیان، رییس شورای عالی جنگل و مرتع و خاک و عضو دبیرخانه شورای عالی کشاورزی در نخست وزیری وقت، معاون وزیر کشاورزی در امور حقوقی و مجلس و اطلاع رسانی(یزدفردا)، جانشین وزیر کشاورزی در امور بازرگانی و مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، قائم مقام حقوقی و امور مجلس وزارت نفت، معاون حقوقی و امور مجلس وزارت نفت مشاهده میشود.
میر محمدی نیز چهره سیاسی نیست. وی بیشتر نزدیک به جریان اعتدالی روحانی و نزدیک به حلقه مدیران رفسنجانی است.
استان همدان
محمد ناصر نیکبخت به استانداری همدان برگمارده شد. نیکبخت هم در دوران اصلاحات و هم در دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد در وزارت کشور مدیر بود. وی متولد شهر دیشموک از توابع استان کهکیلویه و بویراحمد است.
سوابق وی عبارت هستند از:
فرمانداری کهگیلویه، مدیر کل بازرسی استانداری کهگیلویه و بویر احمد، مدیر کل اداری و مالی کهگیلویه و بویر احمد، مدیر کل شهر و روستا، فرماندار میناب، مدیر کل امور اقتصادی استانداری هرمزگان، مدیر کل امور اقتصادی استانداری تهران، معاونت برنامهریزی استانداری همدان و معاونت پشتیبانی و توسعه منابع. نیکبخت موضع نیز فعالیت سیاسی خاصی ندارد و به جناحهای سیاسی نیز وابسته نیست.
استان اردبیل
مجید خدابخش به عنوان هشتمین استاندار اردبیل برگزیده شد. وی متولد شهر اردبیل و مدرک دکتری مدیریت دولتی دارد. همچنین از دانشگاه شیراز مدرک فوق لیسانس مهندسی الکترونیک کسب کرده است. خدابخش با فعالیتهای دانشجویی در دانشگاه شیراز کار سیاسی را شروع کرد. اول انقلاب عضو انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شیراز بود. بعدا به مدت کوتاه به سپاه اردبیل پیوست. بعد ها به اداره مخابرات رفت. او سابقه فعالیت طولانی در استانداری دارد. سوابق وی عبارت هستند از:
ریاست اداره مخابرات اردبیل، معاون مدیر کل مخابرات استان آذربایجان غربی، معاون برنامهریزی استانداری آذربایجان غربی، معاونت عمرانی و سیاسی استانداری آذربایجان شرقی و ریاست مراکز صنعتی آلومینیوم المهدی، ایران پویا، موتورسازان تراکتورسازی، ماشین سازی تبریز، صنایع تجهیزات نفت و شرکت پتروامید آسیا.
خدابخش به اصلاحطلبان نزدیک است اما وابستگی تشکیلاتی به هیچیک از جریانهای سیاسی ندارد.
استان چهار محال بختیاری
قاسم سلیمانی استاندار چهار محال بختیاری شد. او از نیروهای بومی استان است. مدرک لیسانس روانشناسی از دانشگاه اصفهان دارد. فعالیتهای سیاسی و فرهنگی وی از آموزش و پرروش شروع شد.
سلیمانی مواردی چون مدیرکل تعاون استان چهارمحال و بختیاری از سال ۷۶ تا ۷۹، مدیرکل تعاون استان اصفهان از سال ۷۹ تا ۸۲، مدیرکل کار و امور اجتماعی استان اصفهان از سال ۸۲ تا ۸۳.
معاونت برنامهریزی، اداری و مالی استانداری خراسان جنوبی ۸۲ تا ۸۵ را در کارنامه کاری خود دارد.
سلیمانی از نیروهای نزدیک به طیف سنتی اصلاحطلبان است و سابقه فعالیت محدودی در استانداری نیز دارد.
۶ استاندار جدید مورد موافقت اکثریت نمایندگان مجلس در استانهای متبوعه بودهاند. استانداری بزرگترین سابقه مدیریتی همه آنان است.
بدینترتیب تعداد استاندارهایی که گرایش اصلاحطلبی دارند و یا به آن نزدیک هستند به ۱۳ نفر رسید. منتها همه آنان به گرایش محافظهکار و نزدیک به نظام اصلاحطلبان تعلق دارند و جزو چهرههای درجه یک جریان فوق نیستند.
کندی مشهود وزیر کشور در تکمیل استاندارهای جدید باعث شده است تا ۱۰ استان کشور هنوز در وضعیت بلاتکلیفی و سردرگمی به سر ببرند. روند کند تعیین استاندارها از نقاط ضعف دولت یازدهم بوده و تاکنون سابقه نداشته است.
استاندارهای انتخاب شده نیز بر اساس ملاکهای ی چون توانایی مدیریتی، شایسته سالاری،تخصص و تطبیق با گفتمان اعتدال،مهارت اجرایی، امتیاز بالایی نمیگیرند.