دیدار وزیر علوم فرجی دانا با تشکل های دانشجویی آئینه تمام نمایی از وضعیت نابسامان جنبش دانشجویی در شرایط کنونی و تعارضات حاکم در دولت اعتدال است.
وزیری که به نام دفاع از استقلال دانشگاه و حقوق دانشجویان بر سر کار امده است و در حوزه امور غیر دانشجویی به طور نسبی عملکرد موفقیت آمیزی داشته است در جلسه ای حضور داشته که منهای انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران تمامی گروه های موجود وابسته به حکومت بوده و همه آنها با هم اقلیتی از جمعیت دانشجویی کشور را نمایندگی می کنند.(۱)
این گروه ها جایی در جنبش دانشجویی کشور نداشته و همیشه ابزار تحکیم سلطه استبداد دینی در دانشگاه ها بوده اند. آنها شاخه شبه نظامی سپاه و یا شاخه دانشجویی گروه های مختلف اصول گرایان هستند.
تحکیم وحدت حاضردر جلسه نیز تحکیم جعلی ساخته پرداخته بیت رهبری و نیرو های امنیتی بوده است.
انجمن اسلامی دانشگاه تهران نیز به طیف محافظه کار اصلاح طلب ها تعلق داشته و به دلیل ساختار بسته فاقد شرایط لازم برای نمایندگی دانشجویان دانشگاه تهران است.
در این شرایط سئوال اصلی آن است چرا چنین جلسه ای به نام دیدار وزیر با تشکل های دانشجویی برگزار شده در حالی که اکثریت جمعیت دانشجویی کشور وجنبش دانشجویی نماینده ای نداشته است؟
در جلسه افطاری وزیرعلوم نماینده ای از دانشجویان منتقد حضور نداشت
در جلسه افطاری وزیرعلوم نماینده ای از دانشجویان منتقد حضور نداشت
اگر وزیر و معاونانش بخصوص هاشمی می خواسته اند به تعامل با گروه های دانشجویی وابسته به اصول گرایان، کاهش انتقاد های آنها و یا تمهید مقدمات برای دور کردن استیضاح بپردازند می توانستند در قالب دیگری این کار را انجام دهند نه اینکه صورتبندی کاذبی از جریان دانشجویی کشور ارائه دهند و عملا جلسه فوق به جولان دیدگاه های اصول گرایان و حمله به اقدامات تحول گرایانه فرجی دانا و طرح ادعا های دروغ بر علیه جنبش سبز تبدیل شود . در این جلسه از نام تشکل دانشجویی که باید مستقل و متکی به مقبولیت و مشروعیت دانشجویی باشد ، سوء استفاده گردید.
فرجی دانا تا کنون در زمینه تغییر مدیران وابسته به نهاد های امنیتی، سامان دادن مدیریت دانشگاه ها در جهت رضایت هیات های علمی، حل مشکل برخی از دانشجویان ستاره دار ، برخورد با جریان های رانتی در وزارت علوم و افزایش کیفیت علمی و آموزشی در دانشگاه ها به طور نسبی موفق بوده است. جهت عملکرد مدیران ارشد وزارت علوم به استقلال دانشگاه ها و رعایت آزادی های آکادمیک نزدیک تر شده است اما هنوز فاصله زیادی دارد. مدیران جدید انتخاب شده نیز غالبا گرایش محافظه کار در اصلاح طلبی دارند و مزیت آنها فقط در برابر مدیران دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد متقدم است.
نقطه ضعف مشهود عملکرد فرجی دانا تعلل در کاهش فضای پلیسی در دانشگاه ها و بر طرف نشدن موانع بر سر فعالیت تشکل های دانشجویی مستقل است.
فضای فعالیت های دانشجویی در دانشگاه ها فرق خاصی با گذشته نکرده است. طبیعی است در شرایط رکود و انفعال ، نیروهای امنیتی نیز برنامه ای برای برخورد و یا ایجاد تنش های ساختگی ندارند.
در این میان تداوم غصب دفتر تحکیم وحدت از سوی جریان های جعلی امنیتی بنیاد و عدم بازگرداندن رسمیت به صاحبان اصلی از اهمیت زیادی برخوردار است.
دعوت از تحکیم جعلی نشان می دهد اظهارات ضیاء هاشمی در چند ماه پیش نظر وزارت علوم است. وی چند ماه پیش گفته بود تنها یک دفتر تحکیم وحدت وجود دارد و حال با دعوت از جریان جعلی نشان داد منظور وی از تحکیم واحد چیست. او قبلا به نوعی پیام داده بود که انجمن های اسلامی واقعی بروند و برای تشکل جدید مجوز گرفته و سپس اتحادیه جدید تشکیل بدهند.
البته نه در صلاحیت هاشمی و نه وزارت علوم و نه حکومت است که تعیین کنند کدام تحکیم رسمی و موجه است. آنها موظف هستند طبق ادعا هایی که کرده اند ، انصاف و اصول دانشگاهی و حقوقی ، انجمن های اسلامی دانشجویان را به متولیان اصلی آنها بازگردانند.
ارجاع به تاسیس گروه دیگر و رسمیت بخشیدن به جریان جعلی و ساختگی نوعی دیگر از موازی سازی و نادیده گرفتن کیان تشکیلاتی بزرگترین وقدیمی ترین تشکل دانشجویی موجود است.
با توجه به نقش محوری ضیاء هاشمی در برنامه فوق می توان نتیجه گرفت نشست فوق که در واقع توهین به کیان دانشجویان و تشکل های اصیل دانشجویی بود، توسط وی طراحی شده است. او در جلسه به برخی از تشکل های دانشجویی حاضر در جلسه طعنه زده که به شکل سازمانی نام شان در بین رانت خور ها است اما علی رغم درخواست برخی حاضر نشد تا اسم آنها را بیاورد.
شجاعت وی در بیان این حرف قابل تقدیر است اما سئوال مهم تر این است چرا باید چنین گروهی تحت نام تشکل دانشجویی به جلسه وزارت علوم مدعی اصلاح در دانشگاه ها دعوت شود ؟ می توان حدس زد منظور وی بسیج دانشجویی بوده است. این نهاد اگر چه برخی از دانشجویان در آن فعالیت می کنند اما یک نهاد شبه نظامی است و فرمانده آن توسط مسئولان سازمان بسیج سپاه تعیین می شود.
البته هاشمی تذکری به نماینده انجمن اسلامی دانشگاه تهران نیز داد و از وی خواست تا مودبانه حرف بزند! (۲)
اساسا منهای انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران موجودیت دیگر گروه های حاضر در جلسه رانتی است. یعنی ریشه ای در دانشگاه و بین دانشجویان ندارند بلکه به برکت امکانات و حمایت حکومت و جناح های دولتی حیات مصنوعی در دانشگاه ها دارند. جنبش دانشجویی یعنی بخش معترض دانشجویان که خارج از نهاد های موجو دبه دنبال تثبیت استقلال دانشگاه و دموکراسی در کشور است. گروه های موجو دبخشی از جمعیت دانشجویی کشور هستند اما تعلقی به جنبش دانشجویی ندارند. در اصل آنها میهمانان همیشگی بیت رهبری هستند.
این اقدام فرجی دانا نقطه سیاه بزرگی در کارنامه وی است و انتظار می رود تا دیر نشده به جبران مافات بپردازد.
منابع :
۱- http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13930431000818
۲- http://tunelbad.ir/?p=2955